W gastronomii kluczowe jest zapewnienie bezpieczeństwa produktom spożywczym. Ma to wpływ zarówno na jakość, jak i smak dania, a to z kolei wpływa na zadowolenie i rekomendacje klientów. Zadbaj o odpowiednie przechowywanie żywności, inwestując w odpowiedniej klasy sprzęt. Co polecamy?
Właściwe przechowywanie produktów spożywczych
Planując otwarcie restauracji, przygotuj najpierw plan całego lokalu. Każde z pomieszczeń powinno być jak najlepiej zorganizowane. Warto to zrobić, by potem szybko i bez problemu skompletować niezbędne wyposażenie – jak szafa chłodnicza, meble ze stali nierdzewnej, piec czy inne sprzęty. W lokalu gastronomicznym nie może być grzybów, pleśni, zanieczyszczeń ani szkodników.
Zaplanuj też szkolenia dla personelu, by każdy z pracowników miał poczucie, że jest to kluczowa kwestia. To właśnie Twój zespół stanie się na co dzień odpowiedzialny za jakość produktów i potraw wychodzących z kuchni, a także za odpowiednie magazynowanie i mrożenie produktów spożywczych czy też ich dystrybucję.
Profesjonale urządzenia do mrożenia żywności
Żaden lokal gastronomiczny nie może działać bez urządzeń chłodniczych – jak wielkogabarytowa szafa, nadstawki chłodnicze czy praktyczna witryna chłodnicza, chłodziarki do napojów czy komora mroźnicza. Poza tym przeszklone witryny chłodnicze pozwolą też wyeksponować dania czy desery, by skusić klientów do złożenia na nie zamówienia. Można też wstawić do nich napoje lub puchary lodowe albo kawy mrożone.
Trzeba zainwestować w solidy i wytrzymały sprzęt, który będzie zarazem łatwy w czyszczeniu. Służą one najlepiej do przechowywania i chłodzenia artykułów, które inaczej uległyby zepsuciu. Przechowasz w nich między innymi mięso, ryby, owoce i warzywa, dania gotowe lub półgotowe lub gotowe.
Właściwe warunki do magazynowania i mrożenia żywności
W restauracji często zamawia się większe ilości artykułów spożywczych. Pozwala to zaoszczędzić pieniądze i czas, sprawia, że zawsze to, co potrzebne, jest pod ręką. By móc działać w ten sposób, trzeba wiedzieć, jak je przechowywać, by nie straciły swoich walorów smakowych i wartości odżywczych. Muszą być wyjątkowo dobrze przechowywane, by pozostały w pełni wartościowe.
Odpowiednie warunki do magazynowania i mrożenia albo chłodzenia żywności to niezbędne działania w każdym lokalu. Zwykłe lodówki nie są odpowiednie do profesjonalnej gastronomii. Chłodnie są większe, pojemniejsze, wyjątkowo wydajne i muszą zostać przygotowane do użytkowania – nienagannie czyste i dobrze wywietrzone.